TEJO
IN HET NIEUWS
NIEUWS
Jongeren drempelloos op weg helpen
In Goes, Deurne en Breda staan TEJO-huizen, waar jongeren anoniem en zonder afspraak kunnen binnenlopen voor een gesprek met een daar vrijwillig werkende professional. Een initiatief waaraan onder jongeren (tussen tien en twintig jaar) grote behoefte blijkt te bestaan. Het mandaat ligt nadrukkelijk bij de jongere zelf.
TEKST: FRANK VAN WIJCK FOTO: TEJO, PIXABAY/ALEXA
Gewoon ergens kunnen binnenlopen om met iemand te praten. Zonder afspraak, zonder je naam te hoeven noemen en zonder dat ouders of vrienden het hoeven te weten. Precies dit is het uitgangspunt van de TEJO-hui- zen die inmiddels op verschillende plekken in het zuiden van het land bestaan voor iedereen tussen tien en twintig jaar. Marja de Pundert-Dobbelaar, voorzitter van Stichting TEJO, vertelt: “Als orthopedagoog op een Cluster 4-school sprak ik vaak met mijn collega Nicole Martens over de vraag hoe we konden voorkomen dat jongeren zwaar in de problemen kwamen. Ooit gaan we daar eens wat aan doen, filosofeerden we dan. In 2014 kwam zij, samen met haar partner en haar vier kinderen om het leven toen vlucht MH17 werd neergehaald boven Oost-Oekraïne.
Na haar dood kwam ik in België, waar ik woon, in contact met juriste en pedagoge Ingrid de Jonghe, die het concept voor TEJO had ontwikkeld. Het leek mij een prachtig eerbetoon aan Nicole om dit ook voor Nederland van de grond te krijgen.” Aldus geschiedde. Op 1 juni 2018 werd het eerste TEJO-huis van Nederland door de ouders en broer van Nicole geopend in Goes.
“We gaan nadrukkelijk niet uit van het medisch model.”
Een documentaire van SBS 6, Over leven na de ramp, waarin de ouders van de destijds in Deurne wonende Nicole hun verhaal vertelden, maakte de weg vrij voor dit burgerinitiatief om in die gemeente ook een TEJO-huis op te starten. Een tweede TEJO-huis kwam daar in 2021, een derde werd onlangs in 2022 in Breda geopend.
Lees het volledige artikel hier, of klik op de afbeelding.