Is mijn vader/ moeder ongelukkig?

Of het nu door een scheiding komt, geldproblemen, te hard moeten werken, het kan zomaar zijn dat een van je ouders even niet zo lekker in z’n vel zit. Dat is heel menselijk en kan iedereen gebeuren. Vervelend is wel als dat op jou wordt afgereageerd of als jij zorgen maakt of het goed met hem of haar gaat. Daar hoef jij je als kind helemaal niet mee bezig te houden. Natuurlijk is het niet verkeerd om een tijdje meer rekening te houden met elkaar, maar als het erger lijkt te worden of lang gaat duren, mag je gerust aan de bel trekken. Het kan namelijk zo zijn dat jouw ouder dit zelf niet opgelost krijgt en hier een beetje hulp bij kan gebruiken.

Waarom lijkt het of ik er niet bij hoor?

Als er een baby bij komt in een gezin, nieuwe stiefbroertjes en zusjes, of als je vader of moeder een nieuwe relatie krijgt, dan kan dat hard aankomen. De nieuwelingen krijgen veel aandacht en het voelt alsof jij je maar moet aanpassen! Het kan soms een hele tijd duren voor jij je weer thuis voelt in je eigen gezin. Zeker als je ouders niet doorhebben hoe moeilijk het voor jou is. Misschien vinden ze dat je zeurt, dat je verwend bent en dat je maar moet leren de aandacht te delen met de anderen in het gezin. Het is voor hen natuurlijk allemaal nieuw en misschien ook niet makkelijk, maar daar hoef jij niet onder te lijden.

Hoe ga ik om met de scheiding van mijn ouders?

Mensen gaan soms uit elkaar. Omdat ze niet meer samen kunnen leven, niet meer van elkaar houden of om redenen die ze zelf niet eens echt weten. Als je ouders gaan scheiden kunnen ze proberen dat zo netjes mogelijk te doen. Dus zonder knallende ruzies  en met redelijke afspraken. Soms zijn ouders helaas zo boos op elkaar en ze hopen dat jij partij kiest. Dus als je pech hebt, zit jij er middenin, gewoon omdat je ouders het er zelf ook moeilijk mee hebben of omdat ze even drukker met hun eigen gevoel zijn bezig zijn, dan met jou.

Vaak wordt de kinderen helemaal niet gevraagd wat zij ervan vinden. Dat is moeilijk, voor hen en voor jou. Misschien wil je helemaal niet de ene week bij je moeder wonen en dan weer verhuizen naar je vader. Misschien heb je echt geen zin in plus-papa’s en -mama’s en nieuwe broers en zussen, waarmee je je kamer moet delen! Dat is allemaal begrijpelijk. Je mag het afschuwelijk vinden als je ouders kwaad spreken over elkaar of jou uithoren over de nieuwe partner. Maar zorg wel dat je dit gevoel niet voor je houdt, want je hoeft dit niet alleen op te lossen.

TEJO-huis Goes, Zeeland

06-53937099

TEJO-huis Deurne, Brabant

0493-242102

TEJO-huis Breda, Brabant

06-19118887