Geen geld voor die school / studie, of om een time-out plan te bekostigen?

Je weet wat je wilt. En je weet ook wat het kost. Nogal veel geld?

Gun het jezelf je plan waar te kunnen maken, door een (bij)baantje te zoeken. Bij voorkeur  in de richting van de studie die je overweegt, dan sla je ook nog eens twee vliegen in één klap. Je verdient geld voor je opleiding én je doet ondertussen ervaring op in de richting die je wilt, waardoor je ontdekt of dit echt bij je past.

Wat nou als ik het nog niet weet?

Er wordt al jong een keuze van je verwacht, soms is het gewoon nog te vroeg om al te kiezen. In dat geval kun je overwegen een tussenjaar te nemen om te ontdekken wat jou ligt: misschien wil je eerst stage lopen of een baantje nemen om ervaring op te doen in een richting die je leuk lijkt. Het kan ook zijn dat je wilt sparen voor een reis om ervaring in het buitenland op te doen. Er is van alles mogelijk! Maar zorg wel dat het een time-out is om tot een goede keuze te komen, maak van uitstel dus vooral geen afstel!

Welke school moet ik kiezen?

Je moet iets gaan kiezen en dat kan best spannend zijn. Misschien maak je je zorgen of je wel de juiste keuze maakt. Misschien vraag je je af, wat een ander kiest. Of wat je ouders willen dat je doet. Wat je vriend of vriendin kiest, is dat misschien ook iets voor jou? Het zou kunnen, maar misschien is de school van een ander wel helemaal de verkeerde keuze voor jou. Dan zit jij niet op je plek en krijg je spijt van die keuze. Dus laat je vooral niet leiden door wat een ander wil of kiest!

Bij de keuze voor een school is het heel belangrijk dat die school voor jou de beste school is: de school die het beste bij jou past. Op die school ben jij het allerbeste op je plek. Dat kan een gewone school zijn, vlakbij, of een school die je nog niet kende, een bijzondere, andere, nieuwe school, een school met een bepaalde visie of meer algemeen.

Vertrouw er op, dat als jij de school kiest waar jij het beste gevoel bij hebt, dat je op de juiste plek zit.

En daar ontmoet je anderen, die ook op hun plek zitten daar. Dat is een goed begin!

Hoe kom je er achter welke school nu het beste bij jou past?

  • Lees erover: zoek op internet op scholen en onderwerpen die jou aanspreken, lees erover en vergelijk.
  • Vraag informatie aan de decaan van je huidige school die weet veel over vervolgonderwijs
  • Bezoek Open Dagen:

Iedereen is welkom op Open Dagen, op voorlichtingsavonden en meeloopdagen. Check de website van de scholen die jou aanspreken voor de data en contactgegevens. Ga vooral met je ouders of iemand die je goed kent de sfeer proeven, informatie opvragen, proeflessen volgen, of een rondleiding volgen. En natuurlijk: heel veel vragen stellen! Vragen kan je altijd stellen aan de mentor, de decaan, aan leerkrachten, de IB-er of zorgcoördinator en aan oudere leerlingen op de school. Stel gerust al je vragen, geen vraag is gek! Zo kom je te weten welke school het beste bij jou past.

TEJO-huis Goes, Zeeland

06-53937099

TEJO-huis Deurne, Brabant

0493-242102

TEJO-huis Breda, Brabant

06-19118887