MIJN
TOEKOMST
Studiekeuze, solliciteren en hoe vind je werk?
Welke (school)opleiding of studie ga jij kiezen?
Het kan heel spannend zijn om een keuze te moeten gaan maken die de richting van jouw toekomst bepaalt. Want….hoe weet je nu wat je moet kiezen ?? Daar kan je keuzestress van hebben. En dat is héél begrijpelijk!
Wat ga ik later doen? Wat wil ik worden?
Het lijkt misschien raar nu al te moeten besluiten wat je over een paar jaar wilt gaan doen, waar jij je geld mee wilt gaan verdienen. Je hebt tenslotte geen glazen bol. Tip: denk vooral na over de richting die je in wilt, waar jouw interesses liggen.
VEELGESTELDE VRAGEN
Sommige jongeren weten al heel vroeg wat ze willen gaan doen. Soms door het vak van een van hun ouders of ze weten juist zeker dat ze dat niet willen. Kijk eerst vooral eens naar jezelf, wat doe je graag? Help je graag anderen, ben je goed in dingen maken, iets nieuws bedenken. Ben je juist goed met cijfers of met woorden. Al dit soort vragen kunnen je helpen een richting die bij jouw persoontje aansluit.
En eerlijk? Ja, maak een weloverwogen keuze als het gaat om je toekomst, maar pin je er vooral ook niet op vast. Want als je vandaag aan een aantal volwassenen zou vragen of zij nog altijd het werk doen, waarvoor ze ooit een opleiding hebben gevolgd? Dan zijn er waarschijnlijk maar een paar die hun hand opsteken! Veel mensen doen inmiddels iets anders, dan waar ze vroeger voor opgeleid zijn. Omdat hun leven is veranderd, ze nieuwe uitdagingen tegen zijn gekomen of simpelweg omdat ze er achter zijn gekomen dat er iets bestond dat nog beter bij hun past.
Dat goed beseffen helpt!
Je kiest dus niet voor later! Je mag kiezen wat nu het beste bij jou past! Daar ligt jouw kracht, jouw werk en leerplezier. Als je dat verder ontwikkelt, kan je daar echt goed in worden! Als je iets doet wat echt bij je past, leer je gemakkelijker en ben je veel gemotiveerder. Ook als het soms echt moeilijk is. Dan zet je gemakkelijker door. Want je weet: hier zit jij op je plek.
Dit kan jou helpen: er worden jaarlijks op scholen “Open Dagen” georganiseerd, waar allerlei informatie wordt gegeven over de opleiding en mogelijkheden erna. Hierover lees je verderop meer.
Je kan je ook eerst eens gaan verdiepen in de bestaande beroepen. Vraag aan mensen in je omgeving wat ze doen en wat ze daar leuk of interessant aan vinden. En welke weg zij hebben bewandeld om daar terecht te komen. Zo hoor je misschien zelfs over beroepen of vakken waarvan je niet eens wist dat ze bestaan. Ook zijn er online hele goede beroepentesten, waardoor je iets meer te weten komt over het soort beroep dat bij jou zou kunnen passen.
School/ Studiekeuze
Een goede keuze maken, een studie of beroepsopleiding kiezen die echt bij jou past. Hoe doe je dat? Hoe kom je erachter welke school het beste bij jou past?
VEELGESTELDE VRAGEN
Je moet iets gaan kiezen en dat kan best spannend zijn. Misschien maak je je zorgen of je wel de juiste keuze maakt. Misschien vraag je je af, wat een ander kiest. Of wat je ouders willen dat je doet. Wat je vriend of vriendin kiest, is dat misschien ook iets voor jou? Het zou kunnen, maar misschien is de school van een ander wel helemaal de verkeerde keuze voor jou. Dan zit jij niet op je plek en krijg je spijt van die keuze. Dus laat je vooral niet leiden door wat een ander wil of kiest!
Bij de keuze voor een school is het heel belangrijk dat die school voor jou de beste school is: de school die het beste bij jou past. Op die school ben jij het allerbeste op je plek. Dat kan een gewone school zijn, vlakbij, of een school die je nog niet kende, een bijzondere, andere, nieuwe school, een school met een bepaalde visie of meer algemeen.
Vertrouw er op, dat als jij de school kiest waar jij het beste gevoel bij hebt, dat je op de juiste plek zit.
En daar ontmoet je anderen, die ook op hun plek zitten daar. Dat is een goed begin!
Hoe kom je er achter welke school nu het beste bij jou past?
- Lees erover: zoek op internet op scholen en onderwerpen die jou aanspreken, lees erover en vergelijk.
- Vraag informatie aan de decaan van je huidige school die weet veel over vervolgonderwijs
- Bezoek Open Dagen:
Iedereen is welkom op Open Dagen, op voorlichtingsavonden en meeloopdagen. Check de website van de scholen die jou aanspreken voor de data en contactgegevens. Ga vooral met je ouders of iemand die je goed kent de sfeer proeven, informatie opvragen, proeflessen volgen, of een rondleiding volgen. En natuurlijk: heel veel vragen stellen! Vragen kan je altijd stellen aan de mentor, de decaan, aan leerkrachten, de IB-er of zorgcoördinator en aan oudere leerlingen op de school. Stel gerust al je vragen, geen vraag is gek! Zo kom je te weten welke school het beste bij jou past.
Er wordt al jong een keuze van je verwacht, soms is het gewoon nog te vroeg om al te kiezen. In dat geval kun je overwegen een tussenjaar te nemen om te ontdekken wat jou ligt: misschien wil je eerst stage lopen of een baantje nemen om ervaring op te doen in een richting die je leuk lijkt. Het kan ook zijn dat je wilt sparen voor een reis om ervaring in het buitenland op te doen. Er is van alles mogelijk! Maar zorg wel dat het een time-out is om tot een goede keuze te komen, maak van uitstel dus vooral geen afstel!
Je weet wat je wilt. En je weet ook wat het kost. Nogal veel geld?
Gun het jezelf je plan waar te kunnen maken, door een (bij)baantje te zoeken. Bij voorkeur in de richting van de studie die je overweegt, dan sla je ook nog eens twee vliegen in één klap. Je verdient geld voor je opleiding én je doet ondertussen ervaring op in de richting die je wilt, waardoor je ontdekt of dit echt bij je past.
TIPS voor jou
Wat wil jij nu? Waar ligt jouw passie, je talent, waar ben jij goed in?
Dat is het beste uitgangspunt: te volgen wat nu het meest geschikt voor jou is.. Vertrouw er maar op, dat als jij je hart volgt, dat dát voor jou de beste keuze is. Je vrienden, familie, of deskundigen om je heen kijken met liefde met je mee. Daar zijn ze voor!
Gun jezelf tijd! Beslissen onder stress brengt je niet altijd bij het beste besluit. Als je jezelf en je ouders de tijd gunt om te kiezen, om te gaan verkennen (open dagen en zo) en erover na te denken, te voelen wat het beste bij jou past, dan weet je op enig moment wat klopt: dát wordt het! En als je situatie verandert, kijk je opnieuw wat dan het beste past. Daarom, geen nood!
En later? Dan zijn er, als je wilt, altijd mogelijkheden om je verder te ontwikkelen, door te groeien of een andere weg te gaan. Dus: houdt ook na je keuze te hebben gemaakt, je opties voor de toekomst open.