NIEUWS

Ontmoet Loes Keijsers! Zij zit in de adviesraad van TEJO Nederland en is hoogleraar pedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar expertise ligt bij jongeren. Daarnaast schreef ze het boek 'Waarom tieners zo irritant kunnen zijn'. In dit boek maakt zij wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen ouders en kinderen inzichtelijk voor een breed publiek. Ook won zij met haar onderzoek onder jongeren de Dr. Hendrik Muller Prijs 2023.

“Ik doe onderzoek naar het welbevinden van jongeren”, vertelt Loes. ”Wat hebben ze nodig? Ik praat ook veel met jongeren, scholen en andere stakeholders onder andere om dit goed in kaart te brengen. Ik probeer in deze rol TEJO te adviseren met mijn kennis en expertise om het vooral goed aan te pakken. Samenwerking is heel belangrijk. We hebben een gedeelde missie om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren en herstellen.”

Loes stelt dat er nu veel drempels zijn om mentale gezondheid bespreekbaar te maken, ook op school of via de huisarts. “Daar zijn toch drempels voor jongeren op het gebied van anonimiteit en dossiervorming. Ik vind het een enorm krachtig dat het TEJO-concept afgestemd is op jongeren. Dit ontbrak nog in preventieland. Geen drempels, anoniem en met goed luisterende opgeleide professionals die weten wat ze doen. Vaak schieten volwassenen meteen in de probleemoplossende modus, terwijl jongeren vaak gewoon behoefte hebben aan iemand die luistert. Laat ze stoom afblazen door te praten, dan is de druk eraf. Als de druk blijft opbouwen zonder dat ze stoom kunnen afblazen, dan gaat het mis. Zet dus samen het ventiel open en ga niet meteen oplossen. Ik zeg altijd: we hebben niet meer coaches nodig, maar meer couches. Maak contact en laat ze even op de bank ‘hangen’.

Als ik jongeren iets mag meegeven is het wel dat je veel meer kan dan je zelf vaak denkt. Er is gewoon veel stom ‘gedoe’ als je opgroeit. Het is rommelig en kost tijd. Dat hoort erbij. Maar dit gaat voorbij, het wordt beter. Ook een shitdag is tijdelijk. Volwassen kunnen helpen om goed door deze fase heen te komen, door te luisteren. Jongeren groeien op in een maatschappij die veel van hen vraagt. Geef jongeren de ruimte om te stuntelen en aan te rommelen. Het mag rommelig zijn. Daar mogen we de ruimte voor geven dat ze kunnen chillen.”

Loes blogt ook over dit onderwerp. Benieuwd? Lees meer op blog.pedagogiek.nu

TEJO-huis Goes, Zeeland

06-53937099

TEJO-huis Deurne, Brabant

0493-242102

TEJO-huis Breda, Brabant

06-19118887