Lekker in je vel zitten

Je lichaam verandert de hele tijd. En niet alleen je lijf verandert, als mens groei je ook. Je ontwikkelt nieuwe ideeën en ontdekt nieuwe gedachten en gevoelens. Dit kan soms best spannend of verwarrend zijn, omdat er in korte tijd heel veel gebeurt.

Je lichaam

Gemiddeld start je puberteit rond je 11 jaar. Bij meisjes gemiddeld rond 10,5 jaar. Bij jongens rond 12,5 jaar. Ieder lichaam groeit anders en op een ander tempo. Dat is heel logisch, want iedereen is uniek. En gelukkig maar!

VEELGESTELDE VRAGEN

Categorie: Je lichaam

In je puberteit maakt je lichaam opeens een hele hoop chemische stoffen aan (hormonen) die je lichaam veranderen. Dit kan verwarrend of eng zijn, want je kunt niet voorspellen hoe je eruit gaat zien. Je wordt ook iets emotioneler door al die hormonen. Ook gaan mensen je minder als kind en al wat meer als volwassene benaderen. Bij meisjes is de puberteit extra spannend, want zij krijgen voor het eerst hun menstruatie.

Op school leer je hierover bij biologie, maar je kan ook zelf op zoek gaan naar meer informatie in de bibliotheek of online. En als er dingen zijn waarover je twijfelt, of als je twijfelt over hoe jouw lichaam zich ontwikkelt, dan kan je altijd met jouw huisarts of een andere professional gaan praten. Rare vragen bestaan dan ook niet. Je bent tenslotte je veranderende lijf opnieuw aan het leren kennen en hoe meer je erover weet, hoe beter jij jezelf leert begrijpen.

Categorie: Je lichaam

Veel jongeren én volwassenen zijn onzeker over hun uiterlijk. En iedereen is wel eens ontevreden over zijn of haar lichaam. Denk in de eerste plaats na over hoe jij je voelt. Ben lief voor jezelf, ongeacht hoe je eruitziet. Als je je goed voelt, straal je dat ook uit. Wel kun je zelf een invloed hebben op hoe je jezelf voelt of hoe je eruit ziet, door:

  • gezonde voeding
  • je goed verzorgen
  • voldoende slapen
  • sporten en bewegen
  • trots zijn op wat je lichaam kan
  • blij zijn met je positieve kanten

En die zogenaamde ‘schoonheidsfoutjes’ waar social media en anderen je zo graag op willen wijzen? Probeer ze anders te bekijken, relativeer het commentaar gerust en focus op waar je wel tevreden over bent.

Maar….. Als ontevredenheid over je lichaam je ongelukkig maakt, zou je hier natuurlijk ook eens met vrienden, familie of een professional over kunnen praten.

Zelfvertrouwen

Stel je voor: je ogen en je benen vind je wel oke. Maar je mond en je buik, die wil je liever anders. Soms vind je jezelf lelijk. Of vind je dat je anders bent dan anderen. Hoe je naar jezelf kijkt, zegt iets over jouw zelfvertrouwen. En vaak niet eens iets over hoe anderen jou zien.

VEELGESTELDE VRAGEN

Categorie: Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een gevoel. Ben je trots of blij met jezelf, dan ga je dat ook uitstralen. Maar zelfs met voldoende zelfvertrouwen kun je af en toe toch flink onzeker zijn. Mensen verwachten veel van jou: een goed rapport, er hip uitzien, sportief zijn, leuke hobby’s hebben en het liefst veel vrienden. Ga zo maar verder. Het is normaal dat je niet overal even goed in bent! Dat geldt voor iedereen. Alleen kan de één deze onzekerheid beter verbergen dan de ander. En het is ook nog eens zo dat je de ene dag meer zelfvertrouwen voelt dan de andere dag, door iets wat je hebt meegemaakt. Omgeving, herinneringen, het gedrag van anderen, er zijn namelijk zoveel dingen die invloed op jouw zelfvertrouwen kunnen hebben.

Categorie: Zelfvertrouwen

Er is er maar één zoals jij. Accepteer dat je dingen goed en minder goed kan, dat is een goed begin! Denk aan wat je goed kan. Dat is beter dan piekeren over waar je minder goed in bent.  Vergelijk je jezelf met vrienden en vriendinnen? Dat is normaal. Maar je hoeft niet streng te zijn voor jezelf. Ook TV, sociale media en reclame stellen mensen vaak als ideale personen voor. Vergelijk jezelf vooral niet met die droomwereld. Niemand is perfect. Ook al doen sommigen zich zo voor. Zij zijn net zo uniek als jij. Vind je dat je een scheve neus hebt of te korte benen? Dan is tevreden zijn met jezelf niet zo makkelijk. Probeer niet te hard te zijn voor jezelf. Sommige dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Besef dat iedereen wel iets heeft wat hij of zij liever anders had. Maar vergeet vooral niet dat mensen alleen jouw buitenkant zien, anderen kunnen niet bij jou naar binnen kijken! Misschien heb jij wel heel veel last van weinig zelfvertrouwen, dat betekent niet dat anderen jou ook zo zien. Als jouw gebrek aan zelfvertrouwen je in de weg zit om te kunnen doen en zijn wat je wilt, dan kan het je helpen om eens met een professional te gaan praten. daarnaast bestaan er trainingen om beter met dit soort gevoelens om te leren gaan. Maar ook bijvoorbeeld het nemen van toneelles of het vinden van een sport of een hobby waar je goed in bent, kan je enorm helpen meer zelfvertrouwen op te doen.

TEJO-huis Goes, Zeeland

06-53937099

TEJO-huis Deurne, Brabant

0493-242102

TEJO-huis Breda, Brabant

06-19118887