Hoe weet ik uit welke richtingen ik kan kiezen?

Dit kan jou helpen: er worden jaarlijks op scholen “Open Dagen” georganiseerd, waar allerlei informatie wordt gegeven over de opleiding en mogelijkheden erna. Hierover lees je verderop meer.

Je kan je ook eerst eens gaan verdiepen in de bestaande beroepen. Vraag aan mensen in je omgeving wat ze doen en wat ze daar leuk of interessant aan vinden. En welke weg zij hebben bewandeld om daar terecht te komen. Zo hoor je misschien zelfs over beroepen of vakken waarvan je niet eens wist dat ze bestaan. Ook zijn er online hele goede beroepentesten, waardoor je iets meer te weten komt over het soort beroep dat bij jou zou kunnen passen.

Hoe kies ik een richting?

Sommige jongeren weten al heel vroeg wat ze willen gaan doen. Soms door het vak van een van hun ouders of ze weten juist zeker dat ze dat niet willen. Kijk eerst vooral eens naar jezelf, wat doe je graag? Help je graag anderen, ben je goed in dingen maken, iets nieuws bedenken. Ben je juist goed met cijfers of met woorden. Al dit soort vragen kunnen je helpen een richting die bij jouw persoontje aansluit.

En eerlijk? Ja, maak een weloverwogen keuze als het gaat om je toekomst, maar pin je er vooral ook niet op vast. Want als je vandaag aan een aantal volwassenen zou vragen of zij nog altijd het werk doen, waarvoor ze ooit een opleiding hebben gevolgd? Dan zijn er waarschijnlijk maar een paar die hun hand opsteken! Veel mensen doen inmiddels iets anders, dan waar ze vroeger voor opgeleid zijn. Omdat hun leven is veranderd, ze nieuwe uitdagingen tegen zijn gekomen of simpelweg omdat ze er achter zijn gekomen dat er iets bestond dat nog beter bij hun past.

Dat goed beseffen helpt!

Je kiest dus niet voor later! Je mag kiezen wat nu het beste bij jou past! Daar ligt jouw kracht, jouw werk en leerplezier. Als je dat verder ontwikkelt, kan je daar  echt goed in worden! Als je iets doet wat echt bij je past, leer je gemakkelijker en ben je veel gemotiveerder. Ook als het soms echt moeilijk is. Dan zet je gemakkelijker door. Want je weet: hier zit jij op je plek.

TEJO-huis Goes, Zeeland

06-53937099

TEJO-huis Deurne, Brabant

0493-242102

TEJO-huis Breda, Brabant

06-19118887