Waarom zijn mijn ouders zo streng?

Ouders willen hun kinderen beschermen en veilig houden. Iedere ouder heeft daarbij eigen waarden en normen, dus ook een verschillende manier van opvoeden. En soms vergeten ze dat veel kinderen al heel verstandig en zelfstandig kunnen zijn. Ze lopen echt niet in zeven sloten tegelijk! Geen wonder dat jij soms baalt of beslissingen oneerlijk vindt, zeker als je vrienden wel meer vrijheid krijgen. Vergeet niet dat ouders ook moeten wennen aan het idee dat ze hun kinderen langzaam aan meer verantwoordelijkheid kunnen geven. Door er samen over te praten en te laten zien dat je geen misbruik zult maken van meer vrijheid, kom je al een heel eind. Maar verwar zelfstandigheid en vertrouwen vooral niet met alles mogen, want er zijn soms hele goede redenen om als ouder gewoon een keertje nee te zeggen. Zolang jij maar het idee hebt, dat deze redenen ook besproken mogen worden.

Waarom is bij ons alles zo anders dan bij andere kinderen?

Mensen zijn bijzondere wezens. Ze hebben allemaal behoefte aan veiligheid, liefde en aandacht. Maar wel allemaal op hun eigen manier. Zo zijn er ouders die graag veel mensen om zich heen hebben, of juist liever alleen leven en er zijn ouders die houden van iemand van hun eigen geslacht. Sommige situaties zijn een keuze, sommige overkomen je, zoals bijvoorbeeld het verlies van een ouder. In welke situatie jij je ook bevindt, je mag er op kunnen vertrouwen dat jouw opvoeders het beste met je voor hebben. Dit betekent niet dat jij alles normaal, leuk of fijn hoeft te vinden. Zeker als je wat ouder wordt en een eigen mening en smaak ontwikkelt. Thuis hierover kunnen praten is heel belangrijk, zodat jij en degene die jou opvoedt elkaar leren begrijpen.

Gaat het wel goed bij ons thuis?

Je hoeft niet rijk te zijn om een fijn leven te hebben. Ook als ouders het niet breed hebben kunnen ze goed voor hun kinderen zorgen en hen een fijn leven bieden. Maar soms lukt dat niet meer: misschien omdat je ouders werkloos zijn of ziek, of verslaafd. Of gewoon door pech! Er zijn heel wat kinderen en jongeren die in armoede leven. Meer dan je denkt. Er is dan bijvoorbeeld niet voldoende geld om eten te kopen en behoorlijke kleren. Die kinderen kunnen ook niet mee op schoolreis bijvoorbeeld en ze zijn ook geen lid van sportclubs en zo. Er zijn sociale diensten die dan hulp kunnen bieden, maar niet iedereen kan die vinden of schaamt zich om hulp aan te nemen.

Is ons gezin een veilig thuis?

Ieder kind moet zich veilig kunnen voelen thuis. Je mag er op kunnen rekenen dat je ouders voor je zorgen, je beschermen en voor je klaar staan. Natuurlijk komen er in ieder gezin wel eens problemen of fikse ruzies voor, dat is normaal, zeker als kinderen zelfstandiger worden. Soms gaat het fout in een gezin: als je ouders voortdurend ruzie maken bijvoorbeeld, echt slaande ruzie, of ze zijn in een scheiding beland en betrekken jou of misschien je broers en zusjes erbij. Ook kunnen kinderen ook slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Soms verwaarlozen ouders onbedoeld hun kinderen, of geven ze hen niet genoeg liefde en aandacht. Dan kom je emotioneel veel te kort. Dit zijn allemaal redenen om hulp te zoeken! Maar ook als je een beetje twijfelt of wat er bij jou in huis gebeurt ‘gewoon’ is, kan dat al een goede reden zijn hier eens over te praten.

TEJO-huis Goes, Zeeland

06-53937099

TEJO-huis Deurne, Brabant

0493-242102

TEJO-huis Breda, Brabant

06-19118887